Anahtar kelime yoğunluğu Seo için önemli mi?

Seo

Kelime sayıları mı? veya bağlam mı?

Seo Anahtar Kelime Yoğunluğu

Anahtar kelime yoğunluğu ne demektir?

Bir sayfanın odak anahtar kelimesinin toplam sayısının, sayfadaki toplam sözcük sayısına oranına Anahtar kelime yoğunluğu (Keyword Density) diyoruz. Örneğin 100 kelimenin olduğu bir sayfada anahtar kelimeniz 2 kez yer alıyorsa bu oran %2’dir.

Seo çalışmasında anahtar kelime yoğunluğu hala önemli mi?

Uzun yıllar önce Seo çalışması yapmak oldukça basitti. Sayfayı anahtar kelimelerle doldurmak yeterliydi. O zamanlar gerçekten de işe yarıyordu. Günümüzde ise arama motorları metni yorumlayabilmekte, bağlamsal olarak değerlendirmektedir. Bunun doğal sonucu; artık, anahtar kelime yoğunluğunun, bağlamdan kopuk içeriklerin, başlıklara veya linklere doldurulan kelimelerin işe yaramamasıdır. Hatta tersine negatif etkide bulunmasıdır.

Arama motorları çok değişti, ama anahtar kelime yoğunluğu Seo çalışmalarında hala dikkat edilen bir unsur. Hatta kötü örneklerde, içerikten bağımsız olarak sayfanın çeşitli yerlerine eklendiğini de görmekteyiz. Çoğu seo aracında da bu analiz yer almaya devam ediyor.

Peki hala etkisi var mı?

Aralık 2021’de Reddit‘te açılan bir başlık şöyleydi; Sizce anahtar kelime yoğunluğu 2021’de hala bir seo faktörü mü?

Seo konusunda Google’ın sözcüsü diyebileceğimiz John Müller’in yanıtı basitti; Hayır

Bir diğer örnek Google ekibinden (2000-2015) Matt Cutts’un 2011 yılındaki videosunda söyledikleridir. “… bir kural olduğunu söyleyen herkese karşı dikkatli olabilirsiniz çünkü size anahtar kelime yoğunluğu yazılımı veya bu satırlar boyunca başka bir şey satıyor olabilirler“. Videonun 11 yıl önce yayınlandığını ve bu süre zarfında arama motorlarının daha da geliştiğini unutmamalısınız.

Seo’da eşanlamlı sözcükler önemli mi?

Anahtar kelime yoğunluğuna paralel önerilerden biri de eşanlamlı sözcüklerin kullanılmasıdır. Bu riskleri azaltmak amacıyla (çünkü sık tekrarlanan anahtar kelime ceza getirebilir) veya sıralamaya katkısı olduğu düşünülerek öneriliyor. Hatta milyonlarca kullanıcısı olan Yoast’ta bile benzer öneriyi görebilirsiniz.

Gerçekte olan ise biraz farklı. Google arama motoru aslında eşanlamlı sözcükleri birleştiriyor. Aşağıdaki “araba fiyatları düşer mi” ve “otomobil fiyatları düşer mi” arama sonuçlarında da görebilirsiniz. Birkaç sıralama değişimi dışında sonuçlar aynı.

Eşanlamlıların önerilmesi aslında bir eksik anlamadan kaynaklanıyor. İpucu 7-8 yıl kadar önce Google’in kullandığı çember benzeri bir uygulamada bulunabilirdi, ancak sonradan kaldırdılar.

Anahtar kelimelere hiç dikkat etmemeli miyim?

Elbette etmelisiniz. Bir Google metninde de söylendiği gibi hedef kelime en az bir kez sayfada yer almalıdır, yoksa eşleşme olmayacaktır. Bunun dışında bağlama odaklanmanız gerekir. Neyi hangi sırayla anlatacağınızı ve nelerden söz edeceğinizi (örneğin alt başlıkları) bağlama göre belirleyip ardından Seo’yu düşünmeden yazmaya başlamalısınız. Gerisini yazının akışına bırakmalı, metninizin tamamen doğal olmasına özen göstermelisiniz. Tabi ki doğal bir metinde %5 gibi bir yoğunluk olmayacağını varsayabiliriz.

Tam ifade tartışması

Burada tam ifade üzerine bir şeyler söylememek eksik olacaktır. “Tam İfade” açıklayıcı bir metnin, içinde bulunduğu bağlam hakkında bilgi içermesi anlamına gelir, bir başlık aynı zamanda sayfa veya bölüm bilgilerine de atıf yapar. Örneğin “Araba fiyatları düşer mi?” yazısının içinde vergilerle ilgili bir iç bölüm olacak. Nasıl bir başlık kullanmalısınız? “Yeni vergiler etkiler mi?” veya “Yeni vergiler araba fiyatlarını etkileyecek mi?”. İkinci seçenek tam ifadedir, yazının bağlamına doğrudan atıf yapar.

Konuyla ilgili farklı görüşleri yorum bölümünde görebilirsiniz.

“Tam ifade” kullanımının bir değer faktörü olduğunu düşünmek hatalıdır, hala yirmi yıl önceki arama motorlarına göre düşünmenin sonucudur. Tekrar etmemiz gerekirse; alt başlığı “Yeni vergiler etkiler mi?” olarak kullansanız da algoritma bunu sayfa bağlamı içinde değerlendirecektir. Yani “Araba fiyatları düşer mi? > Yeni vergiler etkiler mi?” şeklinde yorumlayacaktır.

Güzel bir örnek “bilgisayar programcılığı” ve “bilgisayar programcılığı dersleri” aramalarında çıkan Anadolu Üniversitesi sayfasıdır. İki aramada da aynı sayfa çıkmaktadır. İlkinde başlık metni bulunmakta, derslerle ilgili yapılan ikinci aramada ise “tam ifade” olmayan alt başlık bulunmaktadır. Algoritma “Okutulan Dersler” başlığını “bilgisayar programcılığı dersleri” ile ilişkilendirmektedir, yani “bilgisayar programcılığı” bağlamı içinde yorumlamaktadır.

Sonuç

Seo’nun gereksinimi anahtar kelimeleri tekrarlamak değil, ona atıf yapan, onunla bağlamsal olarak ilişkili bölümlerden oluşan metni yaratmaktır. Arama motorları çok gelişti. Yirmi yıl öncesinde olduğu gibi kelimeleri saymıyorlar. Metni anlamlandırmaya, bir bağlama oturtmaya çalışıyorlar. Bu gelişmeye uyum sağlayıp bağlam konusuna odaklanmalısınız.

Yazar; Orhan Bilikvar Oluşturulma; | Güncelleme; 06 Oca 2023