Web Tasarım Aşamaları
Web site yapım süreci; tasarım, kodlama, içerik yükleme ve kontrol aşamalarını içerir
Web Sitesi yapım aşamaları nelerdir?
1. Web sitesinin kod yapısının saptanması
İlk aşama sitenin bütün yapısını, tarzını belirleyecek soruya yanıt aramaktır; sitenin kod yapısı ne olmalı?
Web sitesinden beklentinize ve gereksinimlerinize göre kod yapısına karar verilmesi gerekir. PHP, HTML5 kod yapılarının her birinin ayrı özellikleri, birbirlerine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Web sitesinin sizi tatmin etmesi için doğru seçilmiş bir kod yapısına sahip olması gerekir. Günümüzde web sitelerinin çok büyük bölümü PHP altyapısını kullanmaktadır
Cms alt yapısını kullanan Php sitelerin en önemli üç özelliği; admin panele sahip olmaları, ek yazılımlarla entegre çalışabilmeleri ve genişletilebilir olmalarıdır. Bu tarz bir sitede siz yazı, resim ekleyebilir, bir seo yazılımıyla çalışabilir ve isterseniz e-ticaret sistemi ekletebilirsiniz.
Statik Html sitelerin öne çıkan özelliği ise dışarıya bağımlılıklarının olmaması ve yüksek hızdır. Html siteleri kolayca taşıyabilir ve yüksek hızlarından yararlanabilirsiniz. Ancak Html, içeriğin pek değişmeyeceği, yeni sayfaların eklenmeyeceği veya çok nadir ekleneceği siteler için uygundur. Html sitelerde değişiklikler ve eklemeler ancak web tasarımcısı tarafından yapılabilir.
2. Alan adının belirlenmesi
Alan adının belirlenmesinde birkaç unsur öne çıkmaktadır
- Alan adı mümkün olduğunca kısa olmalıdır. Bu özellikle akıda kalıcılık ve kurumsal etki için önemlidir
- Öncelikle com uzantısı tercih edilmelidir. net, com.tr ikincil tercihleriniz olmalıdır. Eskiden com.tr belgeyle alındığı için kurumsal bir işarete sahipti. Ancak artık herkes com.tr alabilmektedir.
- Alan adında tire işareti mümkünse olmamalıdır.
- Alan adı kurumsal adınızla eşleşmelidir. Alan adınızın kurumsal adla aynı olması güven vericidir.
3. Tasarım süreci
Tasarım süreci web tasarımındaki en kritik iki aşamadan biridir. Tasarımcılar olarak olarak bizim görevimiz firmanızı olduğundan daha iyi bir şekilde sunmaktır. Web siteniz şirketinizi daha küçük, amatör göstermemeli aksine profesyonel ve daha güçlü olarak sunmalıdır. Unutmayın, internetten sitenize giren potansiyel müşterileriniz ilk izlenimlerini web siteniz üzerinden oluşturacaktır. Markalaşma çalışmanız (kurumsal kimlik) varsa bunu temel alan tasarım çalışması kurumsal bütünlüğün sağlanması açısından önemli olacaktır.
Tasarımın dünyadaki eğilimlere uygun olması hem sitenin ömrü hem de etkisi açısından önemlidir. Sizi ileriye taşıyacak bir site için yerel ve alışılagelmişin ötesine geçmeniz gerekir.
4. Kodlama Süreci
Cms sistemleri hazır bir altyapı sağlasalar da özel işlevler ve tasarımın uygulanması için kodlama çalışması gerekmektedir. Php, Javascript, Css3 ve Apilerin kullanıldığı kodlama sürecinde sitenin işleyişi ve tasarım birlikte canlı olarak oluşturulur. Çalışma; tasarım uygulama, özel işlevler, performans, seo gözetilerek yürütülür. Tasarım kodlama sürecinin önemli bir boyutu Teknik Seo çalışmasıdır. Burada sitenin yapısı, sayfa hiyerarşisi gibi özelliklere karar verilir ve uygulanır.
Kodlama sürecinde siteniz test alanında kurulacak ve değişiklik isteklerinizi karşılamak için adresi sizinle paylaşılacaktır.
5. İçerik Yükleme
İçerik yükleme firmanıza ait yazı resimlerin siteye yüklendiği aşamadır. Yazıların görsel bir bütünlüğe sahip olacak şekilde siteye yerleştirilmesi, resimlerin site standartlarına uyumlu hale getirilerek yüklenmesi bu aşamanın önemli noktalarıdır.
Sitenin görsel gücünü sağlayacak en önemli unsurlardan biri yazı ve resim standartlarıdır. Sitenin kendisine ait bir standarda sahip olmaması karmaşık olması anlamına gelecek, profesyonel görüntü yaratılmasını engelleyecektir. İyi düşünülmemiş çok kısa açıklamalar, düşük kalitedeki görseller olumsuz etkenlerdir.
6. Kurulum
Test alanındaki siteye onay vermenizin ardından kurulum sürecine geçilir. Bunun için öncelikle hangi sunucunun kullanılacağına karar verilmesi gerekir. Bizim yüksek kaliteli sunucularımız kullanılabileceği gibi sizin aldığınız sunucuya da kurulum yapılabilir.
Kurulum süreci 50 kaleme yakın uygulama ve kontrol işlemini içerir. Bunlar uzun yıllara dayanan deneyimle oluşturulmuş adımlardır. Herhangi bir sorun çıkmaması durumunda yaklaşık 4 saat sürmektedir.
7. Kalite testleri
Yazı ve resimler yüklendikten sonra sitenin uygunluğu için testler yapılmalıdır. Bu testler yalnızca sitenin görüntüsündeki sorunları değil, ancak konsoldan görülebilen sorunları da kapsamaktadır. Standartlara uyum, hatasız çalışma sitenizin verimliliğini artırmakta, bütün tarayıcılarda sorunsuz çalışmasını sağlamaktadır. Önbellek yazılımları da bu aşamada aktif edilmektedir.
Gtmetrix ve PageSpeed Insights kalite testleri için en önemli araçlardır. Bu araçlarla sayfanızın açılma hızından, kod sorunlarına kadar pek çok özellik detaylı olarak incelenebilir.
8. Genel optimizasyon
Beşinci adımda sitenin Teknik Seo açısından testleri yapılmaktadır. Arama motorlarındaki verimi yükseltebilmek için; test ve uygulamalardan oluşan kademeli bir çalışma gerçekleştirilir. Bu çalışma sonucunda siteniz arama motorlarında daha yüksek performans gösterecektir.
9. İzleme
Açık yayıma alınan sitelerin bir süre daha izlenmesi gerekir. Unutmayın hem web siteleri hem de kullanıcıların sitelere ulaştığı browserlar karmaşık yazılımlardır. Browserlar ile kimi uyumsuzluklar yaşanabilir veya sitede gözden kaçan bir kod performans sorunlarına yol açabilir. İzleme sürecinde tüm bu sorunlar üzerinde çalışılır.
10. Destek
Web sitelerinde destek gereksinimi genellikle iki şekilde karşımıza çıkar. Birincisi bakımlarının yapılması, ikincisi ise içeriklerin değiştirilmesi veya yeni içeriklerin eklenmesidir.
Gelişmiş bir yazılım olan web sitesinin kodlarının zaman içinde güncellenmesi, veri tabanlarının ise optimize edilmesi gerekir. Güncellemeler uyumluluk, geliştirme ve güvenlik amaçlı olabilir. Bunlar sizi risklere karşı korur, browser uyumluluklarını sağlar veya yeni özellikler ekler. Veri tabanlarını ise sitenin motoru gibi düşünebilirsiniz. Çalışma sürecinde biriken gereksiz birikintilerin temizlenmesi, oluşan kimi hataların düzeltilmesi gerekir.
Güvenilir ve sürekli bir destek hizmetinin varlığı, hem kod hem de içeriklerin güncellenmesi için zorunludur. Aksi durumda yazılarını güncelleyemediğiniz, yeni yazılar ekleyemediğiniz, bozuk veya hiç açılmayan sayfaları olan bir web sitesine sahip olursunuz.
11. SEO çalışması
Seo, sitenizin organik aramalarda çıkması için yapılan çalışmaların tümüdür. Çalışmayı yılda bir kez veya sürekli yaptırabilirsiniz. Yılda bir kez yapılan Genel Seo çalışmasında sitenizin Teknik Seo’su detaylı olarak incelenmekte ve gerekli geliştirmeler yapılmaktadır. Bu daha çok içerikleri kendisi oluşturan ve paylaşan şirketler için yararlıdır. Sürekli Seo çalışmasına ise İçerik Seo’su ve Popülarite de dahildir. Yani yazardan gelen içeriklerin yeniden biçimlendirilmesini, siteye eklenmesini, sıralamaların takip edilmesini ve yazıların popülerliğinin artırılmasını da kapsamaktadır.
Oluşturulma; | Güncelleme; 04 Nis 2023